Çocuklar yarım daire şeklinde oturur. Öğretmen masada su dolu bir kapla ve farklı malzemelerle etkinliği başlatır. Çocuklara su ile neler yapılabileceği hakkında kısa bir sohbet yapılır (başlangıç sorularıyla). Her çocuğa küçük bir kap içinde su verilir. Masaya farklı malzemeler konur. Çocuklardan malzemeleri suya daldırmaları istenir:
Çocuklar yaklaşık 18 cm çapında bir daire çizer (pergel veya uygun bir kap
kullanılabilir). Çizilen daire kartondan dikkatlice kesilir. Dairenin kenarından
merkeze doğru bir çizgi çekilir. Daire, haftanın 7 günü için eşit büyüklükte
bölmelere ayrılır. Her bölme yaklaşık 51° olacaktır (360° ÷ 7 = 51,4°). Çocuklar
her bölmeye haftanın günlerini (Pazartesi, Salı, Çarşamba vb.) yazar. Günlere
uygun semboller yapıştırılır veya boyanır (salı günü spor, Çarşamba müzik vb.).
Her gün farklı bir renge boyanabilir
Çocuklara farklı saat resimleri gösterilir. “Bu saatleri nerede gördünüz?” sorusu ile çocukların dikkatini çekin. Saatlerin zamanı gösterdiği ve gün içinde belirli zamanlarda belirli işler yapıldığı açıklanır. “Sabah kalktığınızda saat kaç olur?”, “Uyku saatiniz ne zaman?” gibi sorularla günlük rutinler hakkında sohbet edilir. Çocuklar sırayla kutudan bir yapboz parçası çeker. Ellerindeki parçayı inceleyerek hangi saat türüne ait olduğunu tahmin ederler. “Bu parça analog saatin mi yoksa dijital saatin mi parçası olabilir?” gibi sorular sorulur
Çocuklar kendi aralarında çizdikleri kartlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar hakkında konuşarak fikir alışverişinde bulunurlar. Anaokulunda bir gün boyunca yapılan etkinlikler fotoğraflanır. Ertesi gün çember zamanında bu fotoğraflar çocuklara gösterilir (basılı hâlde ya da ekrandan). Çocuklarla aşağıdaki sorular üzerinden sohbet edilir:
Çocukları rahatça oturabilecekleri bir çemberde bir araya getirin. Onlara, “Bugün uzaya gidiyoruz!” diyerek heyecanlı bir şekilde aktiviteye başlayın. Çocuklara uzayla ilgili hayallerini ve düşüncelerini paylaşmaları için bolca zaman verileceğini söyleyin. “Bugün, uzaya dair hayallerinizi paylaşacağız. Uzayda neler keşfetmek istersiniz? Hangi gezegenleri görmek istersiniz?” diyerek sohbetin temasını belirleyin.
Çocuklar fotoğraflarının arkasına tutkal sürerler DIN A4 kâğıdının üzerine diledikleri yerlere yapıştırırlar.
Çocuklar, fotoğraf kolajlarını renkli kalemlerle süsleyebilirler. Bu aşamada, renk seçimi ve desen yapma konularında özgürdürler.
Sohbeti zenginleştirmek için, öğretmen çocukların kendi deneyimlerini ve gözlemlerini paylaşmalarını teşvik edebilir. Ayrıca, renkli balıkların fotoğraflarını veya videolarını göstererek görsel materyallerle destekleyebilir ve öğrencilerin ilgisini çekebilir. Ayrıca, sınıfta bir akvaryum bulundurmak veya sanal bir akvaryum turu düzenlemek gibi etkileşimli aktiviteler de sohbeti daha ilginç hale getirebilir.
Her iki şablonun da renkli çıktısını alın. “Motifler” şablonuna ince bir tabaka yapıştırıcı sürün ve ardından kavanoz şablonunu ilk sayfaya yapıştırın. Sonra tek tek kareleri kesin. Baktığınızda kavanozlar boş görünüyor. Ancak, basılı camın arkasına bir ışık tutarsanız, motif görünecektir!
Hayvan ailelerinde, annenin içgüdüsü yavruların yetiştirilmesinde önemli bir rol oynar. Bu, kaybolduğu düşünülen hayvan yavrularının bile anneleri tarafından hızla tekrar bulunmasını sağlar. Çocukların hayvan rollerine girerek bir araya gelip bireysel aileler oluşturmalarına izin verin.
Öncesinde, masaya çeşitli resimleri ve fotoğrafları yerleştirin. Çocuklara farklı “insanların” farklı fotoğraflarını kesmelerini söyleyin. Gerekirse, pekiştirmek için bir kartona yapıştırılabilir ve tekrar kesilebilir. Bebeklerin, çocukların, gençlerin, yetişkinlerin, yaşlıların vb. resim ve fotoğrafları gereklidir. Ancak kedi, köpek veya balık gibi evcil hayvanlara da olabilir. Ne kadar çok insan ve hayvan resmi kesilirse, çocuklar sohbet çemberinde ailelerini o kadar bireysel olarak bir araya getirebilirler.