26 Şubat

Gizemli Su Dünyası- Kostüm

Her çocuğun göğüs çevresini mavi kurdele ile ölçün ve uygun uzunlukta kesin. Kesilen bant yere serilir. Çocuklar, krepon kâğıt rulolarından 10 mavi ve 10 yeşil olmak üzere 50 cm uzunluğunda şeritler keser ve bu şeritleri mavi kurdeleye yapıştırır. Çocuklar, renkli kağıtlardan balık, ördek gibi göl hayvanları kesip boyarlar.

26 Şubat

Suyun Yolculuğu

Çocuklara bir kaba su koyup eğerek nasıl hareket ettiğini göster. Oyuncak ördekleri veya kâğıttan  tekneleri suya koyarak yüzmelerini sağla. Pamuk ve süngeri kullanarak suyun nasıl süzüldüğünü göster. Çocuklara suyu bir kaptan diğerine geçirerek denemeler yapmalarını sağla.

25 Şubat

Taş Devri Çorbası

Patatesleri yıkayıp soyuyoruz ve küçük küpler halinde kesiyoruz. Kırmızı biberleri yıkayıp çekirdeklerini çıkararak küçük parçalar halinde doğruyoruz. Çocuklara, sebzelerin farklı şekillerde doğranabileceğini gösteriyoruz. Büyük bir tencerede zeytinyağını ısıtıyoruz. Kıymayı ekleyip kavuruyoruz ve tuz, karabiber, pul biber ile tatlandırıyoruz. Doğradığımız patates ve biberleri ekleyerek karıştırıyoruz.

25 Şubat

Zaman Kavramlarını Keşfetme Etkinliği

Çocukların verdikleri yanıtlara göre zamanın farklı şekillerde algılanabileceği vurgulanır. Zamanın bir çizgi gibi ileri doğru aktığı ya da mevsimler gibi döngüsel olabileceği açıklanır.
Etkinliğin sonunda çocuklarla yeniden sohbet edilir ve şu açık uçlu sorular sorulur:
Zamanı anlamak neden önemlidir?

25 Şubat

Kemik Buluntularıyla Dinozor İskeleti Oluşturuyoruz!

Çocuklarla birlikte etkinlik masasının etrafında toplanın. Daha önce hazırladığınız, çerçeveli tuvali ve üzerinde bulunan kemik buluntularını gösterin. Çocuklara, bilim insanlarının buldukları kemiklerden yola çıkarak tarih öncesi canlıların iskeletlerini nasıl birleştirdiğini anlatın. Her çocuğun kemiklere yakından bakmasını sağlayın ve “Bu kemik hangi vücut kısmına ait olabilir?” diye sorarak tahmin yapmalarını isteyin.

25 Şubat

Renkli Dinozorlarımı Yapıyorum!

Çocuklar gazeteleri buruşturup tellerin etrafına sararak gövdeyi tamamlar. Gazeteyi yapıştırıcı ile kaplayarak kurumaya bırakın. Dinozor kuruduktan sonra çocuklar renkli boyalarla dinozorlarını boyar. Gözleri, şönilleri ve diğer dekoratif malzemeleri ekleyerek dinozorlarını kişiselleştirirler.

25 Şubat

Karanlıkta Parlayan Saatim

Çocuklar saatin karanlıkta nasıl parladığını gözlemlesinler. Ardından “Bu ışıklı saat, tıpkı trafik kurallarında kullanılan reflektörler gibi çalışıyor. Arabalar da karanlıkta bizi fark etmek için reflektörlerden gelen ışığı görürler.” şeklinde açıklayın. Çocuklar sırayla bileklerine farklı yansıtıcı malzemeler takarak ışığın üzerlerinde nasıl parladığını inceleyebilir. Giysilerindeki reflektör detaylarını keşfetmelerine teşvik edebilirsiniz.

25 Şubat

Haftanın Günleri Takvimi

Çocuklar yaklaşık 18 cm çapında bir daire çizer (pergel veya uygun bir kap

kullanılabilir). Çizilen daire kartondan dikkatlice kesilir. Dairenin kenarından

merkeze doğru bir çizgi çekilir. Daire, haftanın 7 günü için eşit büyüklükte

bölmelere ayrılır. Her bölme yaklaşık 51° olacaktır (360° ÷ 7 = 51,4°). Çocuklar

her bölmeye haftanın günlerini (Pazartesi, Salı, Çarşamba vb.) yazar. Günlere

uygun semboller yapıştırılır veya boyanır (salı günü spor, Çarşamba müzik vb.).

Her gün farklı bir renge boyanabilir

25 Şubat

Güneş Saati Etkinliği

Çocuklar iki gruba ayrılır. Her grup bir değnek ve birkaç çakıl taşı toplar. Değnek, güneşli ve düz bir yüzeyde, toprağa olabildiğince dik olacak şekilde yerleştirilir. Büyük bir taş veya sert bir zemin kullanılarak sabitlenir. Sert zeminde çocukların biraz yardıma ihtiyacı olabilir.