Çocuklarla masaya oturun. Her çocuğa birer karton dağıtın. Buz küplerini kalıptan dikkatlice çıkarın. Dondurma çubuğundan çekmeden kalıbı alttan itin. Çocuklar, buz küplerini çubuklarından tutarak kağıt üzerinde hareket ettirerek boyasınlar. Buz eridikçe renkler ortaya çıkacak ve çocuklar renklerin birleşimini deneyimleyecek.
Çocuklar taşları seçer, taş boyası veya renkli kalemlerle üzerlerine 1’den 30’a kadar sayı yazarlar. İsterseniz sayılarla birlikte sayıların karşılığı olan nokta desenlerini de taşlara ekleyebilirler. Sayılar kuruduktan sonra su geçirmez vernik ile taşlar kaplanır. Taşlar oyun alanına serpilir. Çocuklar taşları sayılarına göre sıralayabilir, eşleştirme yapabilir ya da basit toplama-çıkarma oyunları oynayabilir. G
Çocuklar, istedikleri renkte 1 yaprak kil kartonu seçerler. Şablonu kullanarak yıldız şeklini kil kartona aktarırlar. Çocuklar, makaslarla yıldız şeklini keserler. Kesilen yıldız bir kenara bırakılabilir ve başka bir yerde kullanılabilir. Ortaya çıkan yıldız, şeffaf bant yardımıyla çocuklar tarafından tasarlanır. Çocuklar, yıldızlarını nasıl tasarlamak istediklerini düşünür ve belki de iz kağıdını ve diğer kağıtları küçük parçalara ayırırlar.
Sarı ve siyah arasındaki farkı gözlemlemek için çocuklarla konuşun. Çocuklar, sarı rengin parlaklığını ve siyah rengin koyuluğunu gözlemleyerek renklerin kontrastını anlamaya çalışacaklardır.
Boya kuruduktan sonra, çocuklar siyah boyanın üzerine sarı boyayla tekrar boyama yapabilirler. Bu, sarının tekrar parlamasını ve renklerin daha net bir şekilde kontrast oluşturmasını sağlar.
Çocuklar, bir sepetin içinde yer alan ve üzeri bir bezle örtülen yıldız şekillerini ellerini bezin altına koyarak yoklar. Çocuklardan eşleşen yıldız şekillerini bulmaları ve sınıflandırmaları istenir. Yıldız şekillerinin boyutlarına göre sıralanması yapılır. İnce bir sünger sarı boyaya sürülür ve çocuklara ıstampa olarak kullanmaları için verilir. Istampa ile boya, kurabiye kalıbının geniş kısmına sürülür.
Çocuklarla birlikte, masanın ortasına bir miktar tıraş köpüğü sıkın. Ardından çocukların sırayla köpüğün üzerine pudra şekeri serpiştirmesini sağlayın. Çocuklardan ellerini kullanarak tıraş köpüğü ve pudra şekerini homojen bir şekilde karıştırmalarını isteyin. Bu aşamada çocuklara dokular hakkında sorular sorarak konuşmayı teşvik edin:
Renk bilgisi ve eşleştirme yeteneği: Farklı renkleri tanıma, doğru eşleştirme yapma ve renk kavramlarını öğrenme sağlanır.
Problem çözme becerisi: Çocuklar doğru eşleşmeyi bulmak için mantık ve akıl yürütme yeteneklerini kullanır.
Kendini ifade etme: Çocuklar boyama sırasında yaratıcılıklarını ve bireysel tercihlerine göre seçim yapma becerisini geliştirir.
Türkiye’de üretilen çeşitli ürünlerin (meyve, sebze, oyuncak, zeytinyağı, tarhana, bal, kuruyemiş vb.) küçük örneklerini getirin.
Sınıfta bir “Yerel Ürünler Standı” oluşturun. Çocuklara bu ürünleri tanıtın.
Hangi bölgelerde üretildiği, neden önemli olduğu gibi kısa bilgiler verin.
Problem çözme becerilerini destekler: Hangi rengi hangi alanda kullanmaları gerektiğini düşünmek, çocukların analitik düşünmelerine katkı sağlar.
Özgüven kazandırır: Bitmiş bir boyama çalışmasını görmek, çocuklarda başarma duygusunu pekiştirir ve kendilerini ifade etme fırsatı sunar.
Boyama sırasında onlara sebzelerle ilgili küçük bilgiler verebilirsiniz: “Patlıcan mor renkte olur ve çok faydalıdır. “Çocukların boyadığı resimleri bir araya getirip mini bir sergi yapabilirsiniz. Her çocuğa, boyadığı sebze hakkında ne düşündüğünü veya bu sebzeyi nasıl yemeyi sevdiğini sorabilirsiniz: