25 Şubat

1000 Yıl Takvimi

Kolay ancak etkileyici bir deney 10 metre çamaşır ipini kullanarak son 1000 yılı canlandıracağız, yani her yıl 1 cm’ye karşılık gelecek. Mekânsal olanaklarımıza bağlı olarak, ipi koridorda veya sınıf duvarına, bahçeye veya spor salonuna asabiliriz. Duvara ve çocukların göz hizasında monte edilen çamaşır ipinin hizasında her biri 1 m uzunluğunda 10 adet 1 metreye kadar uzunluk seçen şerit yapıştırılır (artı 2020’e kadar olan yıl için 5 santimetre). Ölçüm bantları arasında yüzyıl belirleyen kâğıttan tabela asılır: 1000 yılına kadar “2000, 1900, 1800, 1700” vb. 1000 yıldan önce gelen yıllar paketleme ipi ile devam ettirile bilinir.

26 Aralık

Şişede kar fırtınası

Yapıştırıcı kuruduktan sonra çocuk şişeyi serbest oyun alanına götürebilir. Şişeyi elinde ileri geri ya da yukarı aşağı hareket ettirdiğinde kar taneleri/konfeti yükselir ve şişenin içinde dönmeye başlar. Şişeyi yerde yuvarlasalar bile, kar tanelerinin şişenin içinde dans ettiğini görebilirler.

25 Aralık

Şişede kar fırtınası

Yapıştırıcı kuruduktan sonra çocuk şişeyi serbest oyun alanına götürebilir. Şişeyi elinde ileri geri ya da yukarı aşağı hareket ettirdiğinde kar taneleri/konfeti yükselir ve şişenin içinde dönmeye başlar. Şişeyi yerde yuvarlasalar bile, kar tanelerinin şişenin içinde dans ettiğini görebilirler.

15 Kasım

Salyangoz Evimiz

Çocuklarla birlikte bahçeden kum, toprak, dallar ve çimen gibi malzemeleri toplayın.
Cam kabın tabanına kum ve toprağı yaklaşık 8 cm yüksekliğinde olacak şekilde doldurun. Üzerine çim veya yosunu yerleştirin.

24 Eylül

Rahatlama adası

Çocuklarla bir oturma çemberi oluşturun. Çocuklara, stresi azaltabilecekleri bir ortam yaratmayı planladığınızı anlatın.
Çocuklar hızla kendi anti-stres adalarını yaratacaklardır. Öneriler sunarak onları destekleyin:
Yere yapışkan bantla bir kare işaretleyin. Çocuklar burada kendilerini rahatça sallayabilir veya zıplayabilir.

01 Temmuz

Yeşil Deneyler

Elbette çocuklar dışarının her geçen gün daha da yeşillendiğini gözlemlediler ve artık doğada yeşilin birçok farklı tonunu gözlemleyebilirsiniz. Çocuklara gözlemlerini anlatma fırsatı verin veya belirli sorular sorarak onları bunu yapmaya motive edin.

24 Haziran

Bahar Şişeleri

Şişeleri çocuklara oynamaları için verin. Çocukların yüzüstü yere yatması veya bahar çayırında piknik battaniyesi ile korunması özellikle güzeldir. Şişeleri bu pozisyonda yer alan çocuklara yuvarlarlar.
Çocuklar şişeleri ellerine alabilir ve özellikle içerdikleri bahar sembollerine bakabilirler. Şişede ne olduğunu çocuklara sözlü olarak ifade etmeyi unutmayın.

18 Nisan

Neşe Saçan Hava Çember zamanı oyunu

Öğretmen şişeden çıkan “neşe saçan havaya” düşsel bir top şeklini verir ve dairede olan bir çocuğa atar.
Çocuk topu yakalar ve dairede olan başka bir çocuğa yuvarlar, atar veya götürür ve top çocuklar arasında dolaşır.
Oyun bittikten sonra öğretmen “neşe saçan havayı” yeniden şişeye koyar ve şişeyi kapatır. 

17 Nisan

Kendi Gezegenini Yarat

Bileşenlerin montajında çocuklara yardımcı olmalısınız. Özellikle plastikten artık malzemelerin montajı çocuklara zor gelebilir. Bunun haricinde çocukların yaratıcılığına ve malzeme seçimine karışılmamalıdır. Çocukların karşılıklı olarak birbirlerini desteklemeleri ve yardım etmelerini teşvik ediniz. Örneğin küçük kozmik dünyada neler olup bittiği konusunda gerçek bir gezegen manzarasının geliştirilmesine nasıl yardımcı olacağı hakkında çocuklara soru sorabilirsiniz, size anlatmalarını teşvik edebilirsiniz.

16 Nisan

Kavanozda Buğday Tarlası

Buğday tarlamız aydınlık, sıcak bir yere konulmalı ve düzenli olarak ıslatılmalıdır. Buğday taneleri birkaç gün sonra filizlenir ve ince kökler toprakta görünmeye başlar. Çocuklar buğday tanelerinin toprakta kök saldığını ve köklerin cam kavanozun dibine kadar uzayabileceklerini gözlemler.