Ses çalışması ve harf-resim eşleştirme aktivitesi, çocukların ses ve harf ilişkilendirme becerilerini geliştirmek için etkilidir. Gösterilen harfle başlayan resmi daire içine almak, dikkat ve odaklanma becerilerini artırır. Bu aktivite, çocukların fonetik farkındalık kazanmalarına yardımcı olur ve okuma becerilerinin temelini oluşturur. Aynı zamanda, çocukların görsel algılarını güçlendirmesine ve doğru seçim yapma becerisi kazanmasına olanak tanır.
Gözlerinizi kapatıp, bir dedektif gibi vücudunuzda yolculuğa çıkmak ister misiniz?”
“İyi olup olmadığınızı tekrar dikkatlice kontrol edin. Duruşunuz rahat mı, yoksa bir yerde baskı var mı? Kendinizi düzeltin ve giderek daha da sakinleşin.”
Çocukları rahatlamaya teşvik edin. Şarkı kâsesini çaldıkça, vücutlarını her bir parça için rahatlatacak şekilde yönlendirin.
Örneğin:
Çocuklara aşağıdaki sonbahar öyküsünü okuyun. Okurken öyküde hangi seslerin yer aldığını birlikte belirleyin. Her ses için hangi enstrümanın uygun olacağına birlikte karar verin. Örneğin, yere düşen kestaneler için “Ton Sopaları”, yaprakların yere düşüşü için “Ksilofon” kullanılabilir.
Çocuklarla boyama etkinliğine başladığınızda, onlara birazdan farklı hava sesleri dinleyeceklerini ve bu sesleri dinledikten sonra kâğıda çizebileceklerini söyleyin. Fırtına seslerini dinletmeden önce çocuklardan gözlerini kapatmalarını ve sadece seslere dikkat etmelerini isteyin.
Çocuklarla birlikte açık veya kapalı bir alanda daire olun. Her çocuğun elinde büyük, iyi kurutulmuş bir yaprak olsun. Çocuklara çok sessiz olmalarını söyleyin. Bu, diğer çocukların sesleri duyabilmesi için önemlidir. Yaprağı elinize alın ve elinizi hızla havada sallayın. (Bu hareket, rüzgârda yaprakların hışırdamasını taklit eder.)Yaprağı sapından tutun ve ağzınızın önünde tutarak üzerine nazikçe üfleyin.
Bu aktivite, çocukların yaratıcılığını ve keşfetme arzusunu desteklerken, aynı zamanda müzikal duyarlılıklarını da geliştirmelerine yardımcı olacaktır.
Çocuklar cam şişeleri bir masanın üzerine arka arkaya koyarlar. Bir huni veya küçük bir sulama kabı yardımıyla çocuklar şişeleri farklı yüksekliklerde suyla doldururlar. Çocuklar şişelere dışarıdan kaşıkla vururlar. Her şişe, dolum seviyesine bağlı olarak farklı bir ses çıkarır. Çocuklar şişeleri dolum farkına göre sıralayabilir ve masanın üzerinde yeni bir sıraya göre düzenleyebilirler.