Toplanan doğal malzemeler çocukların ulaşabileceği şekilde ortaya konur. Her grup, birlikte fikir geliştirerek su yüzeyine bir “su resmi” tasarlar. Malzemeleri dikkatlice suyun üstüne yerleştirirler. Resimlerini oluştururken birbirleriyle fikir alışverişi yapmaları için destek olunur. Çocuklar çalışırken şu sorularla düşünmeye teşvik edebilirsiniz:
Resimleri ikiye katlayarak hikâye çantasına yerleştirsinler. Rafyayı ikiye katlayıp delikten geçirin ve çantayı kapatın. Böylece çanta kolayca bir dala, askıya veya sınıf köşesine asılabilir.
Çocuklar hikâye çantasına tatilden kalma küçük hatıralar (deniz kabuğu, yaprak, küçük oyuncak vb.), fotoğraflar veya çizimler ekleyerek çantalarını kişiselleştirebilirler.
Çocuklara mandal ve karışık arı resim kartları verilir.
Çocuklar, resim kartlarındaki orana göre resme mandal takarlar.
Çocuklar, resim kartlarındaki sayıya orantılı rakamları doğru kartın yanına takarlar.
Çocuklarla birlikte kutunun etrafına otur. Kutudan bir parça çıkarıp ne gördüklerini sorun. Parçaları tek tek tanıtarak çocuklarla birlikte inceleyin. Renkleri, şekilleri ve saatle ilgili detayları konuşun. Çocukların deneme-yanılma yöntemiyle yapbozu tamamlamalarına yardımcı olun. Gerekirse ipuçları vererek yönlendirin. Tamamlandıktan sonra çocukları tebrik edin. “Bak, saati bir araya getirdik!”
Çocuklar resimlerdeki farklılıkları bulmaya çalışırken, dikkatlerini toplar ve görsel algılarını kullanırlar. Farklılıkları bulduklarında, bu farkları kalemle daire içine alarak işaretlerler. Çocuklar farkları bulduktan sonra, çözüm sayfasını alarak doğru cevapları kontrol ederler. Aktivitenin sonunda çocuklar, farkları buldukları resmi boyamaya başlarlar. Boyama, çocukların ince motor becerilerini de geliştirir.
Her çocuğa bir resim tahtası verilir. 36 resim karosu kesilir ve yüzleri aşağı bakacak şekilde masanın ortasına yerleştirilir. Her çocuğa kendi resim tahtasına bakması için zaman verilir. Çocuklar farklı hayvanları tanıyorlar mı? Çocuklarla birlikte hayvanları adlandırın ve aralarındaki farklar hakkında sohbet edin.
Sonra resimlere uyumlu bir hikaye geliştir. Aşağıdaki kelimeler sana bu konuda yardımcı olabilir.
Ek malzeme çıktısını alın ve çocuklarla birlikte kesin. Çocukların çizgiyi kesmesine gerek yok, kabataslak kesmeler yeterli olacaktır.
Çocuklar, çıktının arka yüzeyine tutkal sürerek karton üzerine yapıştırsınlar.
Çocuklara iki benzer ama küçük farklar içeren bahçe resimleri verilir. “İki resime dikkatlice bak, farklı olan şeyleri bulabilir misin?” diyerek yönlendirme yapılır. Çocukların bulduğu farklılıkları göstermesi ve isimlendirmesi istenir. Grup içinde oynanıyorsa her çocuk sırayla bir farkı söyleyebilir.
Portakallar sepette – ama fabrikaya, meyve suyunun yapılacağı yere nasıl giderler?”
Portakalların kutulara yerleştirildiği ve kamyon, tren veya gemilerle taşındığı açıklanır.
**Oyun:** Çocuklar, topladıkları “portakalları” (ör. oyuncak portakallar) bir oyuncak kamyona yükler ve onları sınıfta başka bir noktadaki “fabrika istasyonu”na götürürler.
Öğretmen, “şoför” rolünü oynayarak yolculuğun ne kadar süreceğini ve portakalların serin bir ortamda saklanması gerektiğini açıklar.