Her çocuk bir şişe seçer. Çocuklar başlangıç çizgisinde yan yana sıra olurlar. Şişeler, açıklığı ileriye bakacak şekilde yerleştirilir. Çocuklar suyu mümkün olduğunca uzağa fışkırtmaya çalışır. Bunun için şişeyi yavaşça ama güçlü şekilde sıkmaları gerekir. Çocuklar deneyimleyerek şunu fark eder:
Çocuklar yarım daire şeklinde oturur. Öğretmen masada su dolu bir kapla ve farklı malzemelerle etkinliği başlatır. Çocuklara su ile neler yapılabileceği hakkında kısa bir sohbet yapılır (başlangıç sorularıyla). Her çocuğa küçük bir kap içinde su verilir. Masaya farklı malzemeler konur. Çocuklardan malzemeleri suya daldırmaları istenir:
Açık alanda çocuklarla bir araya gelin. İki ağaç kütüğünü yaklaşık 80 cm aralıkla yere yerleştirin. Tahtayı bu kütüklerin üzerine sabitleyin. Toprak dolu kova, sulama kabı ve kâseleri masanın yakınına yerleştirin. Artık “çamur fırını” hazır. Çocuklar sırayla ya da birlikte su ve toprağı karıştırarak çamur yapabilirler.
Çocukları örtünün etrafına oturmaları için davet et. Önce malzemelere birlikte bakın. Her bir malzemenin ne olduğunu çocuklara sorun. Bilmiyorlarsa ismini söyleyin ve kısa açıklama yapın.
Eline toprak dolu kâseyi al, kokla ve sırayla çocuklara ver.
4-6 yaş Gelişim Alanları: Duyusal algı, ince motor becerileri, konsantrasyon, yaratıcılık Amaç: Bu etkinlik, çocukların ince motor becerilerini geliştirmeye, duyusal algılarını güçlendirmeye ve yaratıcılıklarını desteklemeye yöneliktir. Ayrıca, çocukları çiçeklerin yapısı ve bölümleri hakkında bilinçlendirmek hedeflenmektedir. Malzemeler: Her çocuk için: Yeşil renkli …
Çocuklarla birlikte çiçeğin renkleri ve şekilleri hakkında sohbet edin. Çocuklara, “Şimdi her biriniz fotoğraftaki gibi bir çiçek çizebilirsiniz.” diyerek süreci anlatın. Çocuklar, mavi kartonlarını alıp kahverengi boya ile küçük bir fırça kullanarak bir dal çizerler. Daha sonra, beyaz boyaya batırılmış fırçayla veya parmak uçlarıyla dalın üzerine dokunuşlar yaparlar.
Ses tüpleri, çocukların yardımıyla çemberin farklı noktalarına ip yardımıyla asılır. Çemberdeki tüplerin rüzgarla hareket ederek ses çıkardığı fark ettirilir. Son olarak çocuklar bahçede uygun bir yer (örneğin güçlü bir ağacın dalı) seçerek çemberi asarlar. Çocuklar, yaptıkları ses çemberini gözlemleyerek nasıl çalıştığını deneyimler. Rüzgârın tüplerden geçerken farklı sesler oluşturduğu fark edilir.
Renkli taşları saat dilimi olarak yerleştirin. Dal parçalarını saat kolları yapacak şekilde yerleştirin. Çocuklar, “Bu saat kaçta?” gibi sorularla saatin işlevini keşfederken, güneşin, ayın ve gece-gündüz farklarının anlatıldığı sembollerle ilgili sohbet edin.Çocuklar sırayla torbadan bir öğe çeker. Çektikleri malzeme ile bir zaman dilimi (sabah, öğle, akşam) ve bir olay (yemek yemek, uyumak, oyun oynamak) hakkında bir hikâye anlatır. Örneğin, “Sabahları güneş doğarken uyanırım. Bu kozalak, uyanmam için zamanı hatırlatıyor!” gibi kısa hikayelerle zaman kavramlarını anlatabilirsiniz.
Tüm malzemeleri karıştırıcı yerleştirin. Çocukların sırayla malzemeleri eklemesine fırsat tanıyın. Blenderde tüm malzemeleri karıştırın. Karışımı bardaklara doldurun. Çocuklara bardaklarını süslemeleri için bayraklar, şemsiyeler ya da başka süsleme malzemeleri verin
Çocuk, sevdiği 3 parmak boyası rengini seçer. Süngerin bir tarafını, seçilen boyalardan birine batırır. Batırdığı süngeri siyah kartonun üzerine basar. İstediği kadar renkli baskı yapabilir ve farklı renklerle denemeler yapabilir. Sünger izleri farklı renklerde üst üste geldiğinde havai fişekler gibi rengârenk ve güzel desenler oluşur.