Makasla kesme çalışmaları çocukların el-göz koordinasyonunu güçlendirir, bu da günlük yaşantılarında ve diğer el becerilerinde başarılı olmalarını destekler. Kesme hareketi, çocukların ince motor becerilerini geliştirir. Bu beceriler, yazı yazma, düğme ilikleme ve diğer küçük el hareketleri için temel oluşturur.
Çocukların yaşlarına uygun, güvenli makaslar kullanmalarını sağlayın. Yuvarlak uçlu makaslar küçük çocuklar için daha uygundur.
Makas kullanmayı öğretirken adım adım ilerleyin. Önce kağıdı tutma ve kesme hareketi hakkında bilgi verin, ardından basit kesme çalışmaları ile başlayın.
Süt kartonlarını iyice yıkayın ve kurumaya bırakın. Parmak boyalarıyla süt kartonlarını çocukların istediği renkte boyamasını sağlayın
Karton üzerine yaklaşık 16 cm uzunluğunda bir işaretçi çizin ve kesin. İşaretçiyi boncuk ve tel kullanarak dairenin merkezine takın. Boncuğu telin üzerine geçirin ve ikiye katlayın. Telin iki ucunu işaretçiden ve dairenin merkezinden geçirin. Telin uçlarını ayırarak işaretçiyi döndürülür hale getirin.
Gövdeyi boyalar ve/veya kalemlerle süslerler ve en sevdikleri kıyafetleri çizebilirler. Çocuklarla şu konuları tartışın: Sizi özel kılan nedir? Özellikle ne yapmaktan hoşlanırsınız veya hangi konuda iyisiniz? Her çocuk bunlardan 2 ila 4 tanesini isimlendirmeye çalışır. Diğer çocuklar da fikir üretmelerine yardımcı olabilir.
Her çocuk, seçtiği bir çorabı alır. Çorapların içine biraz pamuk doldurarak dolgun bir görüntü elde edilir. Kartonlardan kulak, burun, ağız ve diğer yüz hatları kesilir. Oynar gözler ve kartondan kesilen parçalar, çorapların üzerine tutkal ile yapıştırılır. Çocuklar, istedikleri gibi süslemeler yaparak korku dinleyicilerini kişiselleştirebilirler.
Çocuklar bayrakların renklerini ve desenlerini gözlemleyerek dikkatlerini yoğunlaştırırlar. Farklı ülkelerin bayraklarını tanıyarak dünya hakkında bilgi sahibi olurlar. Harita üzerinde ülkeleri tanıyarak coğrafya bilgilerini geliştirirler. Çocuklar aktivite boyunca birlikte çalışarak ve konuşarak sosyal becerilerini geliştirirler.
Çocuklara profil oluşturmanın ne olduğunu ve neden önemli olduğunu anlatın. Onlara her birinin benzersiz olduğunu ve bu profilin, kendilerini tanımalarına yardımcı olacağını söyleyin.
Ayna folyosundan yaklaşık 3 x 4 cm boyutunda bir parça kesin.
“Ben de büyük bir hazineyim” başlığının sağına bu parçayı yapıştırın.
Boya kuruduktan sonra, çocuklar tabağın kenarını sarı boyalı iç kısma kadar kesebilirler. Çiçek efekti oluşturmak için yaprakları dönüşümlü olarak öne ve arkaya doğru bükerler.
Yeşil kartonu yapışkan bantla duvara yapıştırın.
Çocuklarla birlikte taş, dal, çiçek, yaprak ve ağaç kabuğu parçaları gibi mümkün olduğunca çok farklı doğal malzeme toplayın. Renkli bir seçime ve farklı boyutlarda taşlara ve dal kalınlıklarına sahip olduğunuzdan emin olun. Tohumlar vb. de uygundur.