Çocukları farklı ağaçların olduğu bir alana götürün. Her biri seçtikleri bir ağacın yanına giderek ağacın kabuğunu inceleyebilir. Çocuklara ağaç kabuğunun desenine yakından bakmalarını ve parmaklarıyla dokunarak hissetmelerini isteyin. Kabuğun pürüzlü, çatlaklı, yumuşak ya da sert olup olmadığını gözlemlemelerini teşvik edin. Bu esnada çocuklara sorular sorarak onları düşünmeye sevk edebilirsiniz:
2 çocukla birlikte küvetin etrafında toplanın. Sonra diyorsunuz ki, Suyun derinliklerinde, evet tam orada, küçük mini denizimizde bir hazine yatıyor. Ellerinizle hazineleri kaldırabilir ve hazine sandığımıza koyabilirsiniz. Çocuklar daha sonra elleriyle suya uzanabilir ve her seferinde bir nesneyi çıkarabilir. Belki de çocuklar zaten tek tek nesneleri adlandırabilirler. Ve bu durumda dil gelişiminde desteklersiniz
Çocuklara ek materyalde yer alan fotoğrafı gösterin ve şöyle deyin: “Şimdi battaniyeler, kumaşlar ve oyun hayvanlarından oluşan bir deniz manzarası düzenleyeceğiz. Bu fotoğrafa benzer olabilir.”
O zaman başlamaya hazırız!
-Büyük mavi battaniyeyi küçük grupta yer alan çocuklarıyla birlikte yerde bulunan açık bir alana yayın.
Aktiviteyi okulun bahçesine çok sayıda deniz kabuğu saklayarak hazırlayın. Taşların aksine, midyeler kesinlikle çocukların dikkatini hızlı bir şekilde çekecektir, bu yüzden mümkün olan en zor saklanma yerlerini bulmalısınız. Hepsinin bulunup bulunmadığının kontrol edilebilmesi için kabukları sayın. Tüm kabukları sakladıktan sonra, her çocuğa bir kova verilir ve kabuk avı başlayabilir.
Sohbeti zenginleştirmek için, öğretmen çocukların kendi deneyimlerini ve gözlemlerini paylaşmalarını teşvik edebilir. Ayrıca, renkli balıkların fotoğraflarını veya videolarını göstererek görsel materyallerle destekleyebilir ve öğrencilerin ilgisini çekebilir. Ayrıca, sınıfta bir akvaryum bulundurmak veya sanal bir akvaryum turu düzenlemek gibi etkileşimli aktiviteler de sohbeti daha ilginç hale getirebilir.
Kutuyu dışarda çimlerin üzerine koyun. Çocuklarla birlikte kutunun yanına gidin ve şöyle söyleyin:
“Çocuklar, bu kutuda küçük hazineler gizli (güzel kabuklar).” Bir kova alın ve çocuklarla birlikte bulabildiğiniz kadar çok kabuk ve taş toplayın. Sonra hazinelerinizi inceleyin.
Kum havuzunda çocuklarla toplanın. Her çocuk bir ip alır ve kum havuzunda bir yer seçer. Bu ip ile her çocuk önce bir “resim çerçevesi” oluşturur. Şekil çok bireysel olabilir. Şimdi çocuklar küçük sanat eserleri yaratmak için deniz kabuklarını ve taşları kullanırlar.
Çocuklara, “bugün sabah veya akşam yemeğinde odamızda midye ziyaretimiz var. Oyun çemberi kuralım ve ellerinizi bana uzatın, ben de oraya bir kabuk koyayım.” Şimdi midyeleri çocuklara dağıtın. Herkese midye verildiğinde, aşağıda yer alan metni söyleyin ve çocuklar uygun hareketleri yapsınlar. Çocuklara önceden hareketleri gösterebilirsiniz.
Çocuklar çerçeveleri ormanda toprağın üzerine bırakırlar ve tabloyu izlerler. Mutlaka sıradan bir orman gezintisinden algılayamadıkları detaylar algılarlar ve keşfederler – ilginç şekil almış dallar, küçük kozalaklar, boş salyangoz kabukları ve daha neler neler!
Biri diğerinin gözünü bağlar ve onu gözü kapalı dolambaçlı yoldan bir ağaca götürür. Gözü kapalı olan kişi ağacın tüm özelliklerini hatırlamaya çalışmalıdır (bunun için ağaca dokunmalı, kokusunu almalı, hissetmeli, kucaklamalı…).