Resimleri ikiye katlayarak hikâye çantasına yerleştirsinler. Rafyayı ikiye katlayıp delikten geçirin ve çantayı kapatın. Böylece çanta kolayca bir dala, askıya veya sınıf köşesine asılabilir.
Çocuklar hikâye çantasına tatilden kalma küçük hatıralar (deniz kabuğu, yaprak, küçük oyuncak vb.), fotoğraflar veya çizimler ekleyerek çantalarını kişiselleştirebilirler.
ir zamanlar, yaşlanmış ve artık işe yaramadığı düşünülen bir eşek varmış. Sahibi ona iyi bakmıyor, artık ona ihtiyacı olmadığını düşünüyormuş. Eşek, bir gün Bremen’e gidip müzisyen olmaya karar vermiş ve yola koyulmuş.
Yolda bir köpeğe rastlamış. Köpek yorgun ve üzgün görünüyormuş. Eşek sormuş:
“Neden bu kadar üzgünsün dostum?”
Köpek iç çekerek cevap vermiş:
“Artık yaşlandım, av yapamıyorum, sahibim beni istemiyor.”
Eşek ona gülümsemiş:
Çocuklarla yerde bir çember oluşturun. Onlara aşağıdaki metni okuyun. Hikâyedeki hareketleri birlikte yaparak hikâyeye aktif katılımlarını sağlayın.
Aşağıda, yumuşacık ve pırıl pırıl yeşil çimenlerin üstünde küçük çiçekler parlıyor! Kardelenler, beyaz, parlak bir yıldız gibi yere doğru uzanıyor, çiçek başları sımsıkı açmış ve sanki ‘günaydın bahar’ diyorlar. Hemen yanı başınızda, renkli çiğdemler sarı, mor, beyaz, sanki gökkuşağını yere indirmiş gibi göz alıcı parlıyor!
Torbadan bir doğal nesne çıkarın (örneğin, kırmızı yaprak) ve bu nesnenin hangi lale rengiyle ilişkili olduğunu sorarak hikâyeyi başlatın. Çocuğa, çıkarılan nesneyi (örneğin kırmızı yaprağı) göstererek “Bu kırmızı lale, uğur böceği için nasıl bir renk olabilir?” gibi bir soru sorabilirsiniz. Çocuk, nesnenin hangi lale rengini temsil ettiğini düşündükçe, hikâyeyi renklerle bağlantılı olarak anlatın.
Renkli taşları saat dilimi olarak yerleştirin. Dal parçalarını saat kolları yapacak şekilde yerleştirin. Çocuklar, “Bu saat kaçta?” gibi sorularla saatin işlevini keşfederken, güneşin, ayın ve gece-gündüz farklarının anlatıldığı sembollerle ilgili sohbet edin.Çocuklar sırayla torbadan bir öğe çeker. Çektikleri malzeme ile bir zaman dilimi (sabah, öğle, akşam) ve bir olay (yemek yemek, uyumak, oyun oynamak) hakkında bir hikâye anlatır. Örneğin, “Sabahları güneş doğarken uyanırım. Bu kozalak, uyanmam için zamanı hatırlatıyor!” gibi kısa hikayelerle zaman kavramlarını anlatabilirsiniz.
Çocukların kendi fikirlerine göre saat resmini boyamalarını sağlayın. Boyama sırasında çocukları teşvik edin ve destekleyin. Çalışmalarını tamamladıktan sonra çocuklarla yaptıkları boyamalar üzerine konuşun.
“Saatinizi hangi renklerle boyadınız ve neden bu renkleri seçtiniz?”
“Saatinizi başka nasıl süslemek isterdiniz?”
“Saatin kaç olduğunu öğrenmek eğlenceli olur mu?”
Çocuklardan sırayla torbadan çıkan her malzeme ile ilgili kısa bir hikâye anlatmalarını isteyin. Örneğin, çocuk taşları alıp “Bu taşlar yıldızlar, çok parlıyorlar!” diyebilir. Diğer çocuklar da bu hikâyeyi geliştirebilir.
Çocuklardan her bir malzemeyi kullanarak “gökyüzü” veya “gece” gibi bir tema üzerinden kendi hikayelerini yaratmalarını isteyin. Hikayelerinin başını, ortasını ve sonunu kendilerinin oluşturmasını teşvik edin.
“Kış mevsimindeyiz ve kardan adamlar karla kaplı ormandan çıkmış dans ediyorlar. Haydi, biz de bir kardan adam dansı yapalım!”
Ayakkabılarını çıkarmalarını isteyin ve bunu, kaygan bir buz üzerinde dans edeceklermiş gibi hissetmeleri söyleyin.
Şapkayı ve atkıyı takarak ortada durun. Çocuklara şarkının nasıl söyleneceğini ve hareketlerin nasıl yapılacağını gösterin.
Sonra resimlere uyumlu bir hikaye geliştir. Aşağıdaki kelimeler sana bu konuda yardımcı olabilir.