Çocuklarla birlikte bir masa etrafında toplanılır. Tatil teması hakkında sohbet edilir: “Tatil deyince aklınıza ne geliyor?”, “Denize mi gitmek istersiniz yoksa ormanda mı gezmek istersiniz?” gibi sorularla çocukların dikkatleri konuya çekilir. Her çocuğa birer makas ve yapıştırıcı verilir. Önce çocukların yaşına ve becerisine göre 2-3 kişilik küçük gruplar hâlinde çalışılır. Tatil kataloglarından ilgilerini çeken görseller (örneğin deniz, güneş, palmiye, hayvanlar, yiyecekler vb.)
Çocuklarla birlikte zaman kavramı hakkında konuşun. Önce geçmiş hakkında sohbet edilir (daha önce nasıl yaşanıyordu?) ardından geleceğe yönelik tahminler yapılır. Çocuklara “Eğer bir zaman makineniz olsaydı, hangi zamana gitmek isterdiniz?” diye sorulur. Daha sonra birlikte bir zaman makinesi yapacakları anlatılır. Çocuklara verilen malzemelerle kendi hayal güçlerini kullanarak bir zaman makinesi tasarlamaları istenir. Makineyi yaparken çocuklara rehberlik edilir, ancak tamamen özgür olmaları teşvik edilir.
Temel Matematiksel Kavramlar: Aynı havandan kaç tane olduğunu sayma, çocuklara temel matematiksel kavramları öğretir ve sayı kavramını somutlaştırır.
Her çocuğa bir resim tahtası verilir. 36 resim karosu kesilir ve yüzleri aşağı bakacak şekilde masanın ortasına yerleştirilir. Her çocuğa kendi resim tahtasına bakması için zaman verilir. Çocuklar farklı hayvanları tanıyorlar mı? Çocuklarla birlikte hayvanları adlandırın ve aralarındaki farklar hakkında sohbet edin.
Çocuklar bu sırada doldurulmuş hayvanlarının burnunu mendille nazikçe silsinler. Her çocuğa sırayla rehberlik edin ve hayvanları hakkında konuşmaya teşvik edin (örneğin: “Bu hayvanın burnu neden akmış olabilir?”).
Çocukların hayvanlarının yeniden iyi hissettiğini hayal etmelerini ve hayvanlarına “geçmiş olsun” dileklerini iletmelerini isteyin.
İki çocuğu masa veya sepetin etrafına toplayın. Çocuklarla birlikte fotoğraflara bakın ve kimin hangi pelüş hayvanı veya arkadaşını tanıdığını birlikte tahmin edin. Fotoğrafları karıştırın ve hepsini masa üzerine veya yere ters şekilde yerleştirin. Çocuklar sırayla iki fotoğraf açarlar.
Çocuklarımız bahçeye çıktıklarında genellikle bir bütün içindeki ince detaylara dikkat etmezler. Bu aktivitenin amacı, çocukların detayları fark etmelerini sağlamaktır. Aktivite sırasında öğretmen, çocuklara gözlem yapmaları için bolca zaman tanımalıdır.
Çocuklarla birlikte taş, dal, çiçek, yaprak ve ağaç kabuğu parçaları gibi mümkün olduğunca çok farklı doğal malzeme toplayın. Renkli bir seçime ve farklı boyutlarda taşlara ve dal kalınlıklarına sahip olduğunuzdan emin olun. Tohumlar vb. de uygundur.
Çocuklarla bir sandalye çemberinde buluşun.
Arkanızdan bir el kuklası veya gölde yaşayan bir hayvan çıkarın. Hayvanın çocuklarla konuşmasına izin verin.
Örneğin:
-“Ah canım, buraya nereden geldim?”
-“Burası evden çok farklı görünüyor.”
-“Ve burada hala eksik olan çok şey var…”
Belki çocuklar bazı hayvanları zaten tanıyorlardır. Bir çocuk bir hayvana isim verir vermez, hayvanı kumaşın üzerine resim olarak yerleştirmesine izin verilir.
Çocuklar daha fazla hayvan ve bitki bilmiyorsa, onlara resimleri gösterin. Belki resimlerde yer alan hayvanları ve bitkileri tanıyorlardır.