Her çocuk için bir saksı ya da küçük kap hazırlayın. Her saksıya bir miktar toprak koyun. Çocuklar tohumlarını seçsinler ve çocuklara saksılara bir ya da iki tohum ekmelerini söyleyin. Tohumları diktikten sonra hafifçe üzerini kapatacak kadar toprak ekleyin. Her saksıya etiketler yerleştirerek çocukların saksılarına isim vermelerini sağlayın.
Çocukların kendi yaşam deneyimlerini zaman kavramıyla ilişkilendirmelerine yardımcı olun. “Zamanı ölçme yöntemlerinin sizin yaşamınıza etkisi nedir?”
Felsefi düşünceler daha soyut olabilir, bu yüzden çeşitli görseller veya işitsel araçlar kullanarak çocukların kavramları daha somut bir şekilde anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.
Çocukları jimnastik salonuna gidin. Yerdeki tebeşir dairelerini göstererek bunların gezegenler olduğunu anlatın. Çocukların hangi dairenin hangi gezegene ait olabileceğini düşünmelerini sağlayın.
“Güneş sistemimizde kaç tane gezegen olduğunu biliyor musunuz?”
“Gezegenler neden farklı renklerde ve boyutlarda olabilir sizce?”
Güneş sistemini gösteren posteri kullanarak gezegenleri tanıtın.
Çocuklarla birlikte oyun alanını hazırlayın. Çocuk havuzunu hava pompası ile şişirin ve kum havuzunun bir ucuna yerleştirin. Çocuklarla birlikte bahçe hortumuyla havuza 1/4 su doldurun. Ardından, her çocuğun havlularını yayabilecekleri bir yer seçmesini sağlayarak kum havuzunu kumlu bir plaja dönüştürün.
Hazırlanan yaratıcı alanda çocuklarla buluşun ve onlara malzemeleri gösterin. Çocuklara, birlikte şönilden farklı bahar habercileri yapmak istediklerini söyleyin.
Çocuklar baharın hangi habercilerini biliyorlar? Elbette hızlı bir şekilde kelebekler, güneş, çiçekler vb. ile baharın geldiği doğa tarafından müjdelenir.
Çocukları ilkbaharda mevsiminde oluşan değişiklikleri fark etmeleri için motive edin. Örneğin, çok fazla bilgi vermeden kendi algılarınızdan bazılarını paylaşın:
“Şu anda farklı bir şey var. Sabah uyandığımda, genellikle duymadığım bir ses duyuyorum (kuş cıvıltısı). Ayrıca odamda birkaç hafta öncesine göre farklı görünüyor (güneşten gelen ışık daha erken doğuyor). Giyindiğimde bile kalın kışlık ceketime kolayca ulaşamıyorum (güneşin daha fazla gücü olduğu için daha sıcak).”
Oyuna başlarken bu adımları takip edilebilir: Daire içinde birbiri ardına bireysel terimleri söylersiniz. Örneğin, “uğur böceği”. Şimdi tüm çocuklar kırmızı şifon bir eşarp ile yer değiştirmek zorundadır. Kumaş, rolü görselleştirir ve hatırlamayı kolaylaştırır.
Çocuklarla birlikte boş küvete bakın. Herkes sadece hava ile dolu boş küvetin içinde elleriyle hissederler. Daha sonra her çocuk küveti su kabı ile doldurur. Sonra çocukların elleriyle su altına girmelerine izin verilir. “Eller artık suyun altında” diyebilirsiniz. Ayağını, bacağını veya tüm kolunu su altında tutmak isteyen çocuklara sorun. Her zaman bir çocukla bireysel olarak, istediği vücut parçasını suya daldırın. Bu deney aşamasından sonra çocuklar kumu suya eklemeye başlayabilirler
Eğer mümkünse, şehir parkı yerine doğal bir ormanı tercih edin. Bitki ve ağaç örtüsü zengin olan, farklı ağaç çeşitleri, yere devrilmiş ve doğal haline bırakılmış ağaç, kökler ve çocukların toplayabileceği doğal malzemeler. İnişli çıkışlı olması ve toprak çeşitliliği olması çocuklara farklı tecrübe kazandırır.
Eğer orman bakanlığından, belediyede veya başka bir merciden izin almanız gerekiyorsa izin almayı unutmayın.
Proje başlamadan öğretmenler aktiviteleri gerçekleştirmek istedikleri ormanı gezmeli ve keşfetmeli.
Baharın ilk habercileri ortaya çıkar.
Yeşil şeffaf kâğıt projektörün alt kenarına yerleştirilir.
Güneş artık parlak ışığıyla tüm dünyayı doldurmaktadır ve kar tamamen kaybolmuştur.
Beyaz şeffaf kâğıt kaldırılır ve sarı kâğıt yeryüzünün üzerine yerleştirilir.
Tüm insanlar evlerinden çıkar ve güneşi selamlar.
Renkli kâğıtlardan yapılmış 2 küçük adam dünyanın sağına ve soluna yerleştirilir.