Çocuklar masalarda poşetleri ve folyoları uzun şeritler hâlinde keser. Sonra dışarıya çıkarlar çocuklar çite yönlendirilir. Şeritler, çitin deliklerinden geçirilerek istedikleri gibi bağlanır, örülür İsteyen çocuklar dalga, güneş, çiçek gibi desenler oluşturur. Hazır yapay çiçek ve kurdeleler de dahil edilebilir.
Çocuklar ikili gruplara ayrılır. Her ikili kendi arasında bir “yakalayan” ve bir “kaçan” seçer. Kaçan çocuk koşmaya başlar. Yakalayan çocuk, diğer çocuğun gölgesine basarak “gölgeyi yakalamaya” çalışır. Gölgeye başarıyla basıldığında roller değişir. Oyun bu şekilde sırayla devam eder.
Çocuklarla birlikte bir masa etrafında toplanılır. Tatil teması hakkında sohbet edilir: “Tatil deyince aklınıza ne geliyor?”, “Denize mi gitmek istersiniz yoksa ormanda mı gezmek istersiniz?” gibi sorularla çocukların dikkatleri konuya çekilir. Her çocuğa birer makas ve yapıştırıcı verilir. Önce çocukların yaşına ve becerisine göre 2-3 kişilik küçük gruplar hâlinde çalışılır. Tatil kataloglarından ilgilerini çeken görseller (örneğin deniz, güneş, palmiye, hayvanlar, yiyecekler vb.)
Pervaneler kuruduktan sonra 10 cm uzunluğunda siyah bir iplik alınır ve tahta şişe (veya kibrit çöpüne) düğümlenir. İpliğin diğer ucu ortadaki diğer tahta şişin etrafına bağlanır. Çubuk, cam kavanozun ağzından biraz daha uzun olmalıdır. Pervaneler cam kavanozun içinde olacak şekilde çubuk cama asılır.
Şişeleri soğuk musluk suyu ile doldur. Bir şişeyi gölgede bırak; diğer şişe sınıfta kalsın, başka bir şişeyi de parıldayan güneşin altına bırak. Yaklaşık 2 saat sonra sıcaklıkları karşılaştır.
Çocuklarla masanın etrafında toplanın ve her birine yeşil bir daire verin. Onlara, ilkbaharda çiçeklerin uyanmaya başladığını anlatın. Masadaki mandallar hâlâ uyuyan çiçekleri temsil eder.
Çiçeklerin uyanmak ve büyümek için neye ihtiyacı vardır?” diye sorun.
Haydi, çiçeklerimize güneş verelim!” diyerek çocukları ellerini masanın üzerine uzatmaya teşvik edin.
Renkli taşları saat dilimi olarak yerleştirin. Dal parçalarını saat kolları yapacak şekilde yerleştirin. Çocuklar, “Bu saat kaçta?” gibi sorularla saatin işlevini keşfederken, güneşin, ayın ve gece-gündüz farklarının anlatıldığı sembollerle ilgili sohbet edin.Çocuklar sırayla torbadan bir öğe çeker. Çektikleri malzeme ile bir zaman dilimi (sabah, öğle, akşam) ve bir olay (yemek yemek, uyumak, oyun oynamak) hakkında bir hikâye anlatır. Örneğin, “Sabahları güneş doğarken uyanırım. Bu kozalak, uyanmam için zamanı hatırlatıyor!” gibi kısa hikayelerle zaman kavramlarını anlatabilirsiniz.
Zaman Nedir? Zaman, gün içinde yaptıklarımızın sırasını belirler. Sabah kalkarız, oyun oynarız, yemek yeriz ve sonra uyuruz. Ama peki, zamanı nasıl anlarız?
Zamanı Anlamanın Yolları
Gündüz ve Gece: Sabah güneş doğar, gündüz olur. Akşam güneş batar, gece olur.
Saatler: Saatler bize zamanı gösterir. Saatin akrebi ve yelkovanı döner!
Çocuklarla birlikte yerde bir oturma çemberi oluşturun. Çocukların rahatça görebileceği bir pozisyon ayarlayın. Güneş’in resmini ortada tutarak, çocuklara gösterin. Ardından şu soruyu sorarak dikkatlerini çekin:
Burada ne görüyorsunuz?
Çocuklardan gelen cevabı dinleyin (örneğin, “ateş topu” gibi).
Çocuklar, kalın telini kullanarak bir yıldız çerçevesi yaparlar. Telin uçlarını bükerek 5 köşe oluştururlar. İnce telin alıp, üzerine boncukları ve parıltılı taşları geçirirler. Bu işlem, ince motor becerilerini ve dikkatlerini geliştirir. Çocuklar, boncuklu tel parçasını yıldız çerçevesine çapraz olarak sararlar.