Çocuklardan, harflerle eşleşen doğa motiflerini tanımlamaları ve ilgili kelimeleri (örneğin, “ağaç”, “çiçek”) söylemeleri istenir.
Çocuklarla birlikte hazırlanan yaratıcı alanınızda buluşun. Onlara yapraklar ve meşe palamudu şapkalarıyla bir sincap tasarlayacaklarını anlatın. Her iki seçeneği tanıtın ve seçme özgürlüğü tanıyın.
Çocuklar farklı boyut ve şekillerdeki yaprakları seçerek bir sincap gövdesi oluşturur. Yaprakları kâğıt tabak veya Kraft kâğıdına yapıştırıcı ile sabitlerler.
Çocuklar kendi şekillerini oluştururken onlara yaratıcı fikirler verebilir ve onları teşvik edebilirsiniz. Örneğin, “Bu meşe palamudunu bir göz olarak kullanabilirsin” veya “Palamutları yan yana koyarak bir hayvan şekli yapabiliriz” gibi yönlendirmelerle çocukların yaratıcı düşüncelerini destekleyebilirsiniz. Ancak çocukların kendi fikirlerini geliştirmelerine ve bağımsız yaratmalarına da olanak tanıyın.
Doğadan topladığımız malzemelerle nasıl sanat eserleri oluşturabiliriz?
Her çocuk, bir strafor topu alır ve küçük yosun parçalarını topun etrafına sarar.
Yeşil bağlama teliyle yosunu topun etrafında sabitlemelerine yardımcı olun.
Çocuklar, strafor topunda beyaz bir nokta kalmayana kadar yosunla kaplama
yapar
Şimdi hep birlikte kendi figürlerimizi yapacağız! İlk olarak, tahtaya küçük bir delik açmamız gerekiyor. El matkabını dikkatlice kullanarak çocuklara küçük bir delik açmalarını gösterin. Dilerseniz bu kısmı onlar adına yapabilirsiniz.
Delik açıldıktan sonra, çocuklar şiş kebap çubuklarını tahtaya yerleştirtişinler.
Çocuklarla birlikte yakınlardaki bir meşe ağacına gidilir. Çocuklar sepetlerine mümkün olduğu kadar çok meşe palamudu toplar. Toplanan meşe palamutlarıyla çocuklar düz bir alana otururlar. Her çocuk, meşe palamutlarına göz, burun ve ağız yerleştirerek yüz şekilleri oluşturur.
Çocuklara, tırtıl gibi hareket etmek için gözlerini kapatacaklarını ve çevrelerinde bir tırtıl gibi sürünerek keşif yapacaklarını açıklayın. Her çocuğun sırasıyla göz bandı takarak tırtıl rolünü üstleneceğini ve diğerlerinin bu süreçte yönlendirme yapmalarını anlatın.
Çocuklar sırayla gözlerini bağlar. Gözleri kapalı olan her bir çocuğa sepetteki malzemelerden birini verin. Çocuk, yalnızca dokunarak malzemeyi inceleyecek. Çocuğa aşağıdaki soruları yöneltin:
Her çocuğun birkaç doğal nesne toplamasını isteyin. Bu nesneler yapraklar, taşlar, dallar, kozalaklar veya çiçekler olabilir. Toplanan nesnelerin çeşitliliğine dikkat edin ve her çocuğun farklı nesneler toplamasını teşvik edin.
Çocukları doğada serbestçe dolaşmaları ve ilginç buldukları doğal nesneleri toplamaları için teşvik edin. Yapraklar, taşlar, dallar, çiçekler, kozalaklar gibi doğal malzemelerden oluşan nesneleri toplamalarını sağlayın. Bu esnada, onların gözlem yeteneklerini harekete geçirmek için açık uçlu sorular sorun: