28 Mayıs

RENKLİ KÖPÜK DENEYİ

Çocuklarla birlikte bahçeye çıkılır. Her çocuk farklı boyutlarda kova ve kâseyi suyla doldurur. Her çocuk kendi seçtiği banyo tabletini veya köpüğü suya ekler. Çocuklar renklerin değişimini, kabarcıkların oluşumunu ve suyun hareketini gözlemler. Süreç boyunca çocuklar birbirleriyle deneyimlerini paylaşır, birlikte tartışırlar.

26 Mayıs

Kumda Su Deneyi

Çocuklara birlikte büyük bir çukur kazacağınızı ve içine su dökerek ne olacağını gözlemleyeceklerini anlatın.
Çukurun yaklaşık 1×1 metre genişliğinde ve 30 cm derinliğinde olması gerekir. Çukur kazıldıktan sonra çocuklar çevresine oturur. Ayaklarıyla kuru kumu hissederler:

25 Şubat

Mum Saati Deneyi

Çocuklarla birlikte zamanı nasıl ölçtüğümüz hakkında konuşun. Saatler, kum saatleri ve güneş saatleri gibi farklı zaman ölçme araçlarını tartışın.

“Zamanı başka nasıl ölçebiliriz?” diye sorarak çocukların fikirlerini alın.

Birkaç özdeş mumu masaya yerleştirin ve çocuklara “Bu mumlarla zaman ölçebilir miyiz?” diye sorun. İki özdeş mumu yan yana dik olarak yerleştirin. Bir mumu yakın ve yanmaya bırakın.

27 Kasım

Yumurta Kabuğu Deneyi

Sirkenin içindeki asit, yumurta kabuğunu çözmeye başlar.
Sirke seviyesi azaldığında veya etkinliği düştüğünde yenisiyle değiştirin.
Yaklaşık 12 saat sonra yumurta kabuğu tamamen çözülmüş olacaktır.

17 Ekim

Sis Nasıl Oluşur?

Çocuklarla birlikte buz küpleri yapın. Bu, deneye başlamadan önce onları sürece dahil edin ve meraklarını artırın. Boş cam şişeyi fırında yaklaşık 20 dakika boyunca 50°C’de ısıtın. Şişeyi dikkatlice fırından çıkarın ve masanın ortasına yerleştirin.

17 Ekim

Bulutlar ve Yağmur Arasında

Büyük cam kâseyi su ile doldurun. Üzerine suyu tamamen kaplayacak şekilde bol miktarda tıraş köpüğü sıkın. Bu köpük bulutu temsil edecektir.

Pipet kullanarak mavi suyu bulutun (tıraş köpüğünün) üzerine damlatın. Çocuklar, mavi suyun bulutun içinde nasıl hareket ettiğini ve ardından bulutun altından yağmur gibi nasıl döküldüğünü gözlemleyebilirler.

08 Eylül

Yüzen Yağ Deneyi

Çocuklar, yağı ve suyu gözlemleyerek yağın su yüzeyine çıktığını fark edeceklerdir. Çocuklar kavanozu kapakla kapatıp çalkalayarak yağı ve suyu birleştirmeye çalışabilirler. Ayrıca, yağı bir kaşıkla suya karıştırmayı da deneyebilirler. Ancak bu çabaların işe yaramadığını gözlemleyeceklerdir.

01 Temmuz

Yeşil Deneyler

Elbette çocuklar dışarının her geçen gün daha da yeşillendiğini gözlemlediler ve artık doğada yeşilin birçok farklı tonunu gözlemleyebilirsiniz. Çocuklara gözlemlerini anlatma fırsatı verin veya belirli sorular sorarak onları bunu yapmaya motive edin.

02 Nisan

Hava ile Mum Deneyi

Hava ısınır ve oksijeni tüketir. Mum havasız kalır alev boğulur, hava soğur ve daha az yer kaplar. Negatif bir basınç oluşur, dışarıdaki hava daha yüksek bir hava basıncına sahiptir ve suyu cam bardağın içine iter.

21 Mart

Köpük deneyi

ir pipet kullanarak karışımın içine üflenir: Üfleme sonucu köpükler oluşur. Ne kadar çok deterjan kullanırsanız o kadar çok köpük oluşur.
Köpük neden oluşur?
Deterjan su yüzeyini elastik hale getirir. Yüzey elastik hale geldiği için içine üflendiğinde boyutu genişler.

Loading...