Çocuklar, yağı ve suyu gözlemleyerek yağın su yüzeyine çıktığını fark edeceklerdir. Çocuklar kavanozu kapakla kapatıp çalkalayarak yağı ve suyu birleştirmeye çalışabilirler. Ayrıca, yağı bir kaşıkla suya karıştırmayı da deneyebilirler. Ancak bu çabaların işe yaramadığını gözlemleyeceklerdir.
Elbette çocuklar dışarının her geçen gün daha da yeşillendiğini gözlemlediler ve artık doğada yeşilin birçok farklı tonunu gözlemleyebilirsiniz. Çocuklara gözlemlerini anlatma fırsatı verin veya belirli sorular sorarak onları bunu yapmaya motive edin.
Hava ısınır ve oksijeni tüketir. Mum havasız kalır alev boğulur, hava soğur ve daha az yer kaplar. Negatif bir basınç oluşur, dışarıdaki hava daha yüksek bir hava basıncına sahiptir ve suyu cam bardağın içine iter.
ir pipet kullanarak karışımın içine üflenir: Üfleme sonucu köpükler oluşur. Ne kadar çok deterjan kullanırsanız o kadar çok köpük oluşur.
Köpük neden oluşur?
Deterjan su yüzeyini elastik hale getirir. Yüzey elastik hale geldiği için içine üflendiğinde boyutu genişler.
Çiçekten bir dal makasla kesilip bir bardağa konulur, kök saldıktan sonra içinde toprak ve gübre olan saksıya yerleştirilir. İlk hafta çocuklar bir büyük ya da öğretmen denetiminde bitkiyi sulaması önem arz eder, bu arada bir sulama planı yapılırsa çocuklar çiçeği sulamayı unutmaz.
Tavsiye: Bu bitki özellikle ilkbahar ve yaz aylarında çoğalmaya daha elverişli.
Eller, içinde soğuk su olan bir kaba ve sonra sıcak su olan bir kaba konur.
Buz veya kar ellere alınır.
Soğuk eller birbirine sürterek ısıtılır.
Buzu soğuk ve sıcak suyun içinde eritme
Karışım biraz bekletildikten sonra oyun başlayabilir.
Fotoğrafta gördüğünüz gibi balonlar bu kadar büyük ve dayanıklı olabilir.
Öneri:
Bulaşık deterjanı yerine doğal sabun veya şampuan da kullanılabilir.
Gliserin yerine beyaz tutkal da kullanılabilir.
Bu durumlarda karışım biraz daha fazla bekletilmelidir.
Basit malzemelerle bir ay manzarası oluşturabilirsiniz. Nemli kum veya iyi bir şekilde yoğrulabilen un ve sıvı yağ karışımı.
Kum karışımını bir masanın üzerine ya da büyük bir tepsinin üzerine yayın ve yüzeyi düzeltin. Sonra meteorların yağışı başlayabilir. Yüzeye taşları, bezelye, misket veya kalın ağır tahta topları yukarıdan yüzeye atın.
Ay gözlerimize bazen büyük, bazen küçük gelir. Oysa ay boyutunu (büyüklüğünü) değiştirmez. Bir deney ile çocuklara optik illüzyonlar olduğunu ve bazen gözlerimizin bizi yanılttığını açıklamak için önce şu deneyi yaparız:
Oyundaki hedef, halkayı şişenin başına geçirmektir.
Kurdele ne kadar uzun olursa, oyunda o kadar zor olur.