Çocuklara “nane” bitkisini tanıtarak başlayın. Görünüşü, kokusu ve dokusu hakkında sohbet edin. Çocuklara nane ile limonatanın nasıl yapılacağı anlatılır. Her çocuk bahçeden veya sınıfta bulunan nanelerden 1-2 dal Toplar. Çocuklar nane dallarını ince akan su altında birlikte yıkar. Tencereye 3-4 litre su doldurulur ve yıkanmış naneler içine atılır.
Çocuklar kavanozları farklı yerlere koyarak her gün gözlem yapar. Şu sorular yöneltilebilir:
Aydınlık yer mi daha iyi?
Sıcak mı, soğuk mu?
Su olan mı, toprak olan mı daha hızlı büyüyor?
Etkinliğe başlamadan bir hafta önce ilk tohumları ekmeye başlayın. Bardakları 5’li gruplar halinde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma) yan yana dizin. Cumartesi ve pazar günlerini sembolize etmek için Cuma’dan sonra iki bardak genişliğinde boşluk bırakın. Pazartesi günü başlayarak her gün bir çocuk şeffaf bardağa bir fasulye tohumu eker. Hafta sonları ekim yapılmaz. Tohumu eken çocuk, kendi bitkisinin sulama ve bakımından sorumludur. Bardak üzerine çocuğun adı veya seçtiği bir sembol yapıştırılır.
Fesleğen, yeşil yapraklı, hoş bir kokuya sahip ve mutfaklarda sıkça kullanılan bir bitkidir. Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır ve yemeklere taze, aromatik bir tat katar. Fesleğen, hem yemeklere lezzet katmak hem de sağlık açısından faydalarıyla bilinir.
Çocuk, yaklaşık 20 yaprak seçer ve sizin yardımınızla bu yaprakları kalın bir kitabın iki sayfası arasına yerleştirir. Yaprakların en az 10 gün orada kurumasını bekleyin. Alternatif olarak, önceden kurutulmuş yapraklardan 20 tane seçebilir.
Şeffaf filmin yapışkan tarafındaki koruyucu filmi çıkarın. Çocuk, kendi fikirlerine göre yaprakları filmin yapışkan tarafına yapıştırır.
Bu aktivite açık havada, örneğin okulunuzun oyun alanında gerçekleştirmek en iyisidir. Her çocuğa, daha önce çocuğun adıyla etiketlediğiniz bir çiçek altlığı dağıtarak başlayın. Çocuklardan saksı altlıklarını nemli toprakla doldurmalarını ve düzeltmelerini isteyin. Mandalaları oluşturmak için aşağıdaki adımları çocuklara iletin:
ilk olarak, siz ve çocuklar ölçü kabında yer alan gıda boyası ile suyu maviye boyayın. Birkaç damla bulaşık deterjanı veya sıvı sabun ekleyin. Sonra çocuk kilitli poşete birkaç malzemeyle (deniz kabuğu, balık, biraz kum) doldurur ve siz de poşeti mavi suyla doldurursunuz. Kilitli torbayı kapatın.
Her çocuk için yaklaşık 1/2 balık filetosu ayırın. Tavada veya fırında talimatlara göre çocukların yardımıyla hazırlayın. Ayrıca piyasada farklı hazırlama çeşitlerine sahip ürünler bulunmaktadır. Bitki loru için çocuklar 1 kg loru taze kesilmiş otlarla karıştırır. Dereotu bitki loru için ideal ve çok lezzetli bir bileşendir. Dereotunu lora ilave etmek için çocuklar 2 demet taze dereotu yıkar ve küçük parçalar halinde koparır. Lor tuz ve karabiberle tatlandırılır.
Artık çocuklar balık filetosu ve lorun tadını çıkarabilirler.
Türkiye yüzölçümünün yaklaşık %27’si ormanlarla kaplı bir ülkedir. Bu ormanlar, biyolojik çeşitlilik açısından zengindir. Ülkemizde 5 çam, 4 Göknar, 2 kayın, 2 fındık, 3 karaağaç, 2 gürgen, 3 dişbudak, 20 dolayında meşe, 10 akçaağaç, 4 huş türü, ayrıca çok sayıda alt tür ve çeşit doğal olarak yetişir.
Çocuklarla birlikte açık alanda gerçek uğur böceklerini, çiğdem çiçeğini, kardelenleri ve güneşi arayın. Bu, etkinlikle çocuklar için bütünsel bir deneyim yaratılır.
Açık alan yoksa oyunu spor salonunda veya sınıfta gerçekleştirin.