24 Ocak

AYIMIZ

Balon şişirilir ve büyük boyuta ulaşana kadar şişirildikten sonra bağlanır. Çocuklar gazeteleri ve beyaz kağıtları küçük parçalara ayırmaya başlar. Yumurta kartonları, kraterlere benzer parçalar oluşturmak için kesici bıçakla kesilir. Çocuklar, yumurta kartonlarından elde edilen krater parçalarını balonun yüzeyine diledikleri gibi yerleştirir ve bantla sabitlerler. Bu, çocukların yaratıcılıklarını kullanmalarını ve karar verme becerilerini geliştirmelerini sağlar.

22 Ocak

Gökyüzü ve Doğanın Hikayesi

Çocuklardan sırayla torbadan çıkan her malzeme ile ilgili kısa bir hikâye anlatmalarını isteyin. Örneğin, çocuk taşları alıp “Bu taşlar yıldızlar, çok parlıyorlar!” diyebilir. Diğer çocuklar da bu hikâyeyi geliştirebilir.
Çocuklardan her bir malzemeyi kullanarak “gökyüzü” veya “gece” gibi bir tema üzerinden kendi hikayelerini yaratmalarını isteyin. Hikayelerinin başını, ortasını ve sonunu kendilerinin oluşturmasını teşvik edin.

22 Ocak

Gece ve Gündüz Tablası Bulmacası

Çocuklara gündüz ve gece arasındaki farkları anlatın. Gündüzün ışıklı, gece ise karanlık olduğunu, gündüzde bitkilerin büyüdüğünü, geceyse her şeyin dinlendiğini anlatabilirsiniz. Çocuklardan, verilen doğal malzemeleri doğru alanlara yerleştirmelerini isteyin:

20 Ocak

Güneş ve Ay Sayma

Güneşin gündüzü, ayın ise geceyi temsil ettiğini anlatın. Güneşin ışığına, ayın ise daha yumuşak ışığına vurgu yapın. Gündüzleri gökyüzü parlak olur çünkü güneş vardır, gece ise ay gökyüzünde parlar” şeklinde bir hikâye veya açıklama yapın. Çocuklardan güneşi ve ayı temsil etmek için doğal malzemeleri kullanarak şekiller oluşturmasını isteyin.

20 Ocak

Doğal Malzemelerle Uzay Kitabımı Tasarlıyorum

Çocuklara uzay hakkında kısa bir hikâye anlatın veya görseller göster (örneğin yıldızlar, gezegenler, güneş sistemi). Gecenin karanlık olması ve yıldızların parlamasıyla ilgili sohbet edin. Siyah kartonları her çocuğa dağıtın. Her bir karton bir sayfa olacak. Malzemelerin ulaşılabilir ve düzenli olmasını sağlayın. Siyah kartonu kitabın kapağı olarak belirleyin. Çocukların “Uzay Kitabım” başlığını beyaz veya metalik boya kalemleriyle yazmalarına yardımcı olun.

26 Aralık

Çoraptan Sevimli Kardan Adamlar

Çorap elle şekillendirilerek üst kısımda daha küçük bir kafa oluşturulur. İplikle kafa ve gövde birbirinden ayrılır. Çocuklar, bir kumaş parçasını kardan adamın boynuna eşarp gibi bağlar. Çorabın kesilmiş ayak kısmı ters çevrilip, kardan adamın başına şapka olarak yerleştirilir. Boncuklar veya keçeli kalemle göz ve burun yapılır. Düğmeler tutkalla gövdeye yapıştırılır.

26 Aralık

Kutup Ayısı Yapıyoruz

Siyah kartondan iki küçük daire kesin ve bunları göz olarak kullanmak için hazırlayın. Ayrıca bir küçük üçgen keserek kutup ayısının burnunu oluşturun.

Beyaz kartondan iki küçük yuvarlak kesin. Bunlar kulaklar olacak. Kulakların ortasına yapıştırmak için açık mavi karton biraz daha küçük iki daire hazırlayın ve kulakların içine yapıştırın.

25 Aralık

Kış Kolajı

Çocuklar önce beyaz kartonun üzerine tutkalı elleriyle veya bir fırça yardımıyla yayarlar. Daha sonra topladıkları malzemeleri karton üzerine yapıştırarak kolajlarını oluştururlar. Kolaj sırasında malzemeler hakkında çocuklarla konuşarak onları tanımalarını ve yeni kelimeler öğrenmelerini sağlayın.

28 Kasım

Önce Katlayın, Sonra Süsleyin

Bir yarım daireyi alın, işaret yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Yapıştırıcı çubuğunu kullanarak işaretin altına dikey bir yapıştırma çizgisi çizin. Diğer yarım daireyi üstüne yerleştirip iyice bastırın. Tüm yarım daireleri sırasıyla birbirine yapıştırarak devam edin.

28 Kasım

Gölge Etiketi

“Siyah ve beyaz renkleri nasıl birbirine uyumlu hale getirdiğimiz gibi, sağlıklı yiyecekleri de bir araya getirerek vücudumuza iyi bakabiliriz. Mesela beyaz süt ve siyah zeytin bir arada çok iyi olur!”
“Siyah ve beyaz gibi zıt renkler gibi, sağlıklı yiyecekler de dengeli bir şekilde yenmeli.”